Kung Fu – Wu Shu

Kung Fu – Wushu

Το Kung Fu ή Gung Fu είναι ένας κινέζικος όρος που δηλώνει ένα ολοκληρωμένο άνθρωπο έναν άνθρωπο συνειδητοποιημένο στην έκφραση της τέχνης που έχει επιλέξει να κάνει, είτε αυτή είναι πολεμική τέχνη ή όχι. Ο όρος Wu Shu σημαίνει στην κυριολεξία με ή χωρίς όπλα. Συνεπώς κάποιος που ασκείται στο Kung Fu Wushu είναι ένας άνθρωπος που ολοκληρώνεται με την εξάσκηση και την μελέτη πάνω στις πολεμικές τέχνες. Αυτήν την στιγμή υπάρχουν πάνω από 450 διαφορετικά στυλ πολεμικών τεχνών στην Κίνα. Κατατάσσονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με τη γεωγραφική τους προέλευση ή τα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Υπάρχουν τα βόρεια και νότια στυλ, εσωτερικής ή εξωτερικής ενέργειας και συνδυασμοί των δύο.

Το Wing Chun, προέρχεται από τη σύνθεση διαφορετικών στυλ της τίγρη του δράκου του φιδιού και λευκού γερανού. Με βάση της θεωρίας Yin και Yang, μπορούμε να πούμε ότι κάνει συνδυασμούς και των δύο εσωτερικής – εξωτερικής ενέργειας (μαλακό – Σκληρό).

 

Ιστορία του Wing Chun

Yim_trans

Κατά την διάρκεια της Δυναστείας των Ching (1644-1911 μ Χ) η Κίνα κυβερνούνταν από τους εισβολείς Manchu και με την βοήθεια των μοναχών Tibetan που ήταν και η μειονότητα κατά 2% έναντι των Κινέζων.

Η κυβέρνηση των Manchu υιοθέτησε τον πολιτισμό των Κινέζων, όμως μερικοί γνώστες των πολεμικών τεχνών άρχισαν να εκπαιδεύουν έναν επαναστατικό στρατό στην τέχνη του Kung Fu, χρησιμοποιώντας τον Ναό των Shaolin ως μυστικό μέρος εξάσκηση. Πέντε από τους Grandmasters Shaolin Σχεδίασαν να αναπτύξουν ένα είδος, που θα είχε μικρότερο χρονικό διάστημα εκπαίδευσης και θα ήταν πιο αποτελεσματικό απ’ όλα τα άλλα τα συστήματα που είχαν αναπτυχθεί στο παρελθόν μέσα στους πέντε ήταν και μια καλόγρια η Ng Mui η οποία θα είναι η μόνη που θα ξεφύγει από τη σφαγή. Λαμβάνοντας καταφύγιο στο ναό του Λευκού γερανού στο όρος Tai Leung, που βρίσκεται στα σύνορα Γιουνάν – Σετσουάν, που αφιερώνει το χρόνο της για να αναπτυχθεί η λογική συνέχεια αυτού του στυλ.

Yim Wing Chun, μια νεαρή ντόπια γυναίκα Canton, άφησε την πόλη στο όρος Tai Leung, όπου συναντήθηκε με την μοναχή Ng Mui, η οποία της δίδαξε το νέο στυλ το οποίο αργότερα θα φέρει το όνομα της νεαρής γυναίκας και θα συνεχίσει το έργο τις Δασκάλας της.

Η καλόγρια Ng Mui συμμετείχε στη δημιουργία και την ανάπτυξη του Wing Chun, με τέσσερις άλλους Δασκάλους τους Bak Mei (Pei Mai), Fung Do Dak, Miu Hin και Ji Sin (Gee Sin).

Το πιο γνωστό και παγκοσμίως αποδεκτό στυλ είναι το Wing Chun του Yip Man. Αυτός ήταν ο πρώτος που δίδαξε τον Wing Chun δημοσίως στο Χονγκ Κονγκ από το 1949.

Τι είναι το Wing Chun

To WING CHUN είναι ένα πλήρως μεθοδευμένο και ολοκληρωμένο σύστημα αυτοάμυνας για τον δρόμο για κοντινή μάχη. Δεν είναι άθλημα, γι’ αυτό και δε συμμετέχει σε αγώνες κάτω από κανόνες και εξοπλισμό. Δεν είναι φτιαγμένο για επιδείξεις, οι κινήσεις του δεν είναι φτιαγμένες για να είναι όμορφες, έχουν σχεδιαστεί να είναι πρακτικές και αποτελεσματικές. Οι δε τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις κινήσεις των φορμών του συστήματος.

Υπάρχουν έξι φόρμες στο Wing Chun από τις οποίες οι τρεις είναι άοπλες 

Το Sil Lim Tao 

To Chun Kil σου μαθαίνει πως να να κινείσαι στο χώρο, να χρησιμοποιείς τα χέρια και τα πόδια και τον συντονισμό αυτών, γεφυρώνει τις αρχές του Sil Lim Tao με το Bill Jee δηλαδή την μάχη σώμα με σώμα ώστε να κάνεις χρήση των τριών αποστάσεων (λακτίσματος / γροθιάς / αγκώνα)  

Bil Jee (το άγγιγμα του θανάτου ή διάτρηση των δακτύλων μελετά με ακρίβεια τα ζωτικά σημεία του ανθρώπινου σώματος).

Μια φόρμα είναι και το Mook Jong (ξύλινη κούκλα) είναι ένα ομοίωμα ένας ξύλινος αντίπαλο που αποτελείται από έναν κορμό, τρεις βραχίονες και ένα πόδι και χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη των πολεμικών εφαρμογών. Επιτρέπει τη μελέτη των τεχνικών και των συνδυασμό των γωνιών, της διάχυσης της ενέργειας κατά τη διάρκεια της πρόσκρουσης, αλλά και της ακρίβειας, της ταχύτητας και της ισχύος.

Δυο ακόμα φόρμες με όπλα το Dragon Pole (Πόλος του Δράκου) και τα Baat Jaam Do (Ξίφη πεταλούδας) κάθε είδος από αυτά τα όπλα μπορούν να συνδυάζονται μεταξύ τους ή και να λειτουργούν συμπληρωματικά με τις υπόλοιπες φόρμες. 

Στο Wing Chun, το Yin αντιπροσωπεύει την θεμελιώδη αρχή του Wing Chun και είναι απαραίτητο για να μην πολεμάμε την δύναμη με δύναμη. 

Το Chi Sao (χέρια που κολλάνε), είναι η μέθοδος εξάσκησης όπου δύο άτομα χρησιμοποιούν τα χέρια τους για να αναπτύξουν την αίσθηση της αφής και να μπορέσουν να διεισδύσουν στην άμυνα του αντιπάλου. Επίσης καθιστά δυνατή την ανάπτυξη της ευαισθησίας μέσω της αφής, καθιστώντας τον ασκούμενο να ανιχνεύει την πρόθεση του αντιπάλου του χρησιμοποιώντας τις δυνάμεις και τις κατευθύνσεις που του δίνει. Με τον τρόπο αυτόν επιτυγχάνει το στόχο του χωρίς την χρήση δύναμης και καθιστά το ασκούμενο στο να καταλάβει ευκολότερα την τέχνη της μάχης χωρίς μάχη.

Η τεχνική βασίζεται στην ίδια τη δομή του ατόμου, στη σωματική και ψυχολογική του λειτουργία που διέπεται από αμιγώς φυσικούς νόμους. Ισορροπία, ανισορροπία, παρακολούθηση, απόκλιση, στρατηγική και τακτική, τίποτα δεν αφήνεται στην τύχη.