ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΙ ΣΧΟΛΗΣ

Μια σχολή Wing Chun δεν είναι ένα “fitness studio” ή κάποιο γυμναστήριο. Έχουμε τους δικούς μας, εν μέρει ασυνήθιστους κανόνες, οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί στο πέρασμα των αιώνων. Όσοι επιθυμούν να ενταχθούν στη σχολή μας πρέπει να γνωρίζουν αυτούς τους κανόνες και να ενεργούν σύμφωνα με αυτούς, ακόμα κι αν στην αρχή τους φαίνεται λίγο περίεργο.

Ταυτότητα Μέλους
Πρέπει να τη φέρνετε πάντα μαζί σας στις εξετάσεις, στα σεμινάρια και όταν επισκέπτεσθε σχολές Wing Chun εκτός της περιοχής σας. Η ταυτότητα αποδεικνύει ότι είστε αναγνωρισμένα μέλη του Wing Chun. Μόνο ο Δάσκαλος είναι αναγνωρισμένος να σημειώνει πάνω σε μια έγκυρη ταυτότητα. Η ταυτότητα είναι άκυρη σε περίπτωση που δεν έχει τη φωτογραφία και την υπογραφή σας.

Εκπαίδευση – Στολή
Στην προπόνηση πρέπει να φοράτε την αναγνωρισμένη στολή Wing Chun. Τα ειδικά προστατευτικά στο Sparring είναι υποχρεωτικά. Είναι απερίσκεπτο να εξασκείστε χωρίς αυτά. Για αποφυγή τραυματισμών μη φοράτε αλυσίδες, ρολόγια, δαχτυλίδια, σκουλαρίκια ή άλλα αντικείμενα. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος μη μασάτε τσίχλες. Πριν το μάθημα μην κάνετε χρήση αλκοόλ ή άλλων επιβλαβών ουσιών. Απαγορεύεται η χρήση κινητών τηλεφώνων κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Υγιεινή σώματος
Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης έρχεστε σε πολύ κοντινή απόσταση με τον συμμαθητή σας. Κρατήστε το σώμα και τα ρούχα σας καθαρά. Αποφύγετε την κακοσμία του σώματος και του στόματός σας. Παρακαλώ μην έρχεστε στο μάθημα όταν έχετε κάποια μολυσματική ασθένεια και αν έχετε κονδυλώματα στα χέρια σας, φροντίστε να τα αφαιρέσετε ή καλύψτε τα με ειδικούς επιδέσμους.

Συνέπεια – Πληρωμές
Να είστε στο μάθημα στην ώρα σας και να είστε συνεπείς σε όλες τις άλλες υποχρεώσεις σας απέναντι στη σχολή: έγκαιρη πληρωμή μηνιαίας συνδρομής καθώς και τυχών άλλων εκκρεμοτήτων.
Διευκρίνιση: Σε περίπτωση που η εγγραφή σας έγινε π.χ. 1 Μαρτίου, η επόμενη ανανέωση πραγματοποιείται και πάλι 1 του επόμενου μήνα. Εφόσον εσείς έλθετε π.χ. 10 του επόμενου μήνα η ανανέωση δεν πραγματοποιείται στις 10 αλλά από τις 1 του μήνα.
Επίσης: Οι εκάστοτε προσφορές δεν παγώνουν, δε μεταφέρονται ημερολογιακά ούτε μεταβιβάζονται σε τρίτους.

Χώρος εκπαίδευσης
Όταν εισέρχεστε και εξέρχεστε της σχολής να κάνετε ένα τυπικό χαιρετισμό στον δάσκαλο. Αυτό δεν είναι μία θρησκευτική πράξη, αλλά μια ασιατική παράδοση με την οποία δείχνουμε τον σεβασμό και την ευγνωμοσύνη μας, προς τους Si-hing, Si-dai, Si-mui και Sifu μας. Χρησιμοποιήστε αυτούς τους τίτλους κατά τη διάρκεια αλλά και εκτός μαθημάτων.

Συμπεριφορά απέναντι στους εκπαιδευτές
Ποτέ μην απευθύνεστε στον εκπαιδευτή σας με το μικρό του όνομα ή με δυνατή φωνή. Να τον πλησιάζετε εσείς, να του μιλάτε σε χαμηλό τόνο και να τον προσφωνείτε ανάλογα με τον τίτλο του. Να μην απαντάτε με ανάρμοστες, αστείες εκφράσεις και να μην παριστάνετε τον παντογνώστη. Να μη συμπεριφέρεστε υπεροπτικά και να μη δημιουργείτε δυσάρεστη ατμόσφαιρα. Να είστε πρόθυμοι για βοήθεια και φιλικοί απέναντι στους συναθλητές και τους εκπαιδευτές σας.

Εξάσκηση και εξέταση
Να εξασκείστε μόνο στην ύλη που έχετε διδαχτεί. Όταν σας δίνεται μια άσκηση, θα πρέπει να εξασκείστε πρώτα σε αυτή και στη συνέχεια μπορείτε να κάνετε τις ερωτήσεις σας, αν αυτό είναι απαραίτητο. Η εξέταση γίνεται από τον αρχηγό εκπαιδευτών Ελλάδας με τέτοιο τρόπο, ώστε να μην δημιουργείται άγχος στον εξεταζόμενο.

Επισκέπτες στο μάθημα
Όταν φέρνετε επισκέπτες στο μάθημα, είστε υπεύθυνοι γι’ αυτούς. Να μη φέρνετε αγενή άτομα που προκαλούν φασαρίες – δεν τους θέλουμε για μαθητές έτσι κι αλλιώς. Να συστήνετε τους επισκέπτες προσωπικά στους εκπαιδευτές σας. Ακόμα και αυτοί πρέπει να σέβονται τους κανόνες της σχολής, για τους οποίους πρέπει να τους έχετε προηγουμένως ενημερώσει.

Σχέση με μαθητές άλλων πολεμικών τεχνών
Ο εκπαιδευτής σας και οι περισσότεροι μαθητές πιστεύουν ότι το Wing Chun είναι το καλύτερο σύστημα αυτοάμυνας. Αυτό είναι δικαίωμά τους. Οπαδοί άλλων συστημάτων, θεωρούν το δικό τους καλύτερο. Καθένας έχει το δικαίωμα να έχει τη δική του άποψη. Δε δημιουργείτε φίλους μιλώντας με ενθουσιασμό για τις ανίκητες τεχνικές του Wing Chun σε οπαδούς άλλων πολεμικών τεχνών. Ο εκπαιδευτής ενός άλλου στιλ μπορεί να νιώσει υποχρεωμένος να σας αποδείξει ότι δεν υπάρχουν ανίκητες τεχνικές ή ότι το δικό του σύστημα είναι το καλύτερο. Να μη θίγετε τα αισθήματα των οπαδών άλλων πολεμικών τεχνών. Μην επικρίνετε άλλα συστήματα ή δάσκαλους δημόσια. Θέλησή μας είναι να ζούμε ειρηνικά με τα άλλα συστήματα και όλες οι πολεμικές τέχνες θα πρέπει να εμφανίζονται σαν μία μεγάλη οικογένεια. Μην προξενείτε ζημιά στο όνομα του Wing Chun και μη συμπεριφέρεστε έτσι, ώστε να ντρεπόμαστε που είστε μέλος της σχολής μας.

Για όσους δεν είναι μέλη
Δεν επιτρέπεται να διαδώσετε τις τεχνικές του Wing Chun σε μη μέλη της σχολής. Μην ξεχνάτε ότι οι επικίνδυνες τεχνικές του Wing Chun μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο στο πλαίσιο της νόμιμης αυτοάμυνας.